@article { author = {لطیفی, عاصفه and معینی, سهراب and یارمند, سعید and یوسفیان, مهدی}, title = {Studying the Effect of Citric Acid on Preserving the Quality of Rainbow Trout in Cold Storage}, journal = {Iranian Journal of Natural Resources (Not Publish)}, volume = {60}, number = {4}, pages = {-}, year = {2009}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Antioxidants are the agents used to prevent or retards the deterioration of the materials that tend to be oxidized during storage in refrigerators. In this study we studied the effect of citric acid on preserving the quality of Rainbow Trout in cold storage. Two samples of the fish were dipped in two citric acid solutions with different concentrations – 1.5% and 3% – of for 60 minutes. The control sample was prepared without dipping in the antioxidant. Peroxide value (PV), total volatile nitrogen (TVN), total microbial count (aerobic mesophilic microbes) and organoleptic tests were performed twice in four months. Results showed that the sample containing citric acid (C2) had the lowest peroxide value, TVN and microbial load measured 8.4 meq/1000g, 19.7 milligram percent and 1.5×103, respectively. The control sample had the highest PV, TVN and microbial load, and the organoleptic test created a more satisfactory result with the sample containing citric acid.}, keywords = {Antioxidant,Citric acid,Trout,peroxide value}, title_fa = {بررسی اثر اسید سیتریک برحفظ کیفیت ماهی قزل‌آلا در سردخانه}, abstract_fa = {آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن فساد اکسیداتیدو، طی انبارداری به مواد چرب افزوده می‌شوند. در این پروژه تاثیر اسید سیتریک برای حفظ کیفیت ماهی قزل‌آلا در سردخانه بررسی شد. بدین‌منظور نمونه‌ها در دو تیمار اسید سیتریک به غلظت 5/1 و 3 درصد به مدت 60 دقیقه غوطه‌ور شدند. نمونه شاهد بدون غوطه‌وری در مواد آنتی اکسیدان بسته‌بندی شد. آزمایش های اندیس پراکسید PV1، مواد ازته فرار TVN2،شمارش کلی میکروبی (میکروب‌های هوازی مزوفیل)TC3 و ارزیابی حسی4 طی چهار ماه و در دو تکرار انجام گرفت. براساس نتایج به دست آمده، کمترین مقدار پراکسید، TVN و بار میکروبی به ترتیب meq/1000g 4/8، 7/19 میلی‌گرم درصد و 103×5/1 کولونی در گرم بود که همگی مربوط به تیمار اسید سیتریک 3 درصد (C2) می‌باشند، همچنین تیمار شاهد بیشترین مقدار TVN، PV و بار میکروبی را داشت، اما از نظر آماری تفاوت‌ها معنی‌دار نبود. در آزمایش ارزیابی حسی تیمار حاوی اسید سیتریک از درجه مقبولیت بیشتری برخوردار بود.}, keywords_fa = {آنتی اکسیدان,اسید سیتریک,قزل‌آلا و اندیس پراکسید.}, url = {https://ijnr.ut.ac.ir/article_27584.html}, eprint = {https://ijnr.ut.ac.ir/article_27584_4b209b120925c7e612be3f8a651b3536.pdf} }