@article { author = {اعتماد, وحید and مهاجر, محمدرضا مروی and ای, محمدحسن جزیره and زبیری, محمود}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Natural Resources (Not Publish)}, volume = {55}, number = {4}, pages = {-}, year = {2002}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {In order to find out the relationship between beech nut production and properties of Edafic, physiographic, and leaf element nutrient factors in the pure beech stand, 30 beech trees were selected from 40 to 130 em. This study was conducted at the Kheyroud-kenar research forest where beech nuts were collected from all four geographical directions around each tree. Sampling was performed on the basis of cluster sampling method where plots of 1m wide were used, the length of each plot being the same as the radius of tree crown. Total beech nut of each tree was determined and divided into five categories: 1) empty, 2) undamaged seed, 3) consumed by mouse (GUs GUs), 4) consumed by other animals, and 5) consumed by insects. The results of the classification showed that only one percent of seeds were undamaged, but 99% percent were damaged seriously by biotic and abiotic factors. Data analysis indicated that there were significant relationships between total production with tree diameter and height, as well as canopy height and diameter. The data matrix from soil nutrient elements and leaves nutrient agents were used to execute a PCA (principal component analysis) in order to reduce the number of independent environmental variables in data set by finding their combination lines. Trees with the highest fruitification had a significant correlation with depth of soil, nutrient elements in soil and leaves (especially B element in both), and soil moisture. The trees with lowest fruitification were correlated with steep slopes, dry sites, nutrient element deficiency, and shallow soil.}, keywords = {Beech nut,Biotic and abiotic factors,Kheyrood-kenar forest,PCA,Soil nutrient element}, title_fa = {بررسی تاثیر برخی عوامل بوم شناختی در تولید بذرگونه راش در جنگل خیرود کنار (پارسل 117)}, abstract_fa = {به منظور بررسی برخی عوامل بوم شناختی تاثیرگذار بر تولید بذر راش از قبیل خاک، فرم زمین، میزان و عناصر غذایی برگ، در پارسل 117 جنگل آموزشی و پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در ارتفاع 750 متری از سطح دریا در جامعه راشستان، تعداد سی اصله درخت راش از قطر 40 الی 130 سانتی متری بر روی یک ترانسکت افقی از شرق به غرب به فاصله 50 متر از یکدیگر انتخاب و بذرهای تولیدی در چهار جهت هر یک از درختان انتخاب شده در پلات هایی به عرض یک متر و به طول شعاع تاج درخت جمع آوری گردید. بذرهای حاصله پس از استحصال به پنج دسته تفکیک شدند که در مجموع 99 درصد از آنها به دلایل مختلف از بین می روند و یا ناسالم هستند و تنها یک درصد سالم بوده و یا بصورت سالم باقی می مانند. بر اساس محاسبات به عمل آمده مشخص گردید که بین مقدار بذر تولیدی و ویژگی های کمی درخت از قبیل ارتفاع کل، قطر برابر سینه، قطر و ارتفاع تاج رابطه معنی داری وجود دارد. بیشترین مقدار بذر در جهت شمالی درخت پراکنش دارد. پس از تعیین کمیت بذر، درختان در طبقات قطری 60-40، 100-80 و بیش از 100 سانتی متری کلاسه بندی شده و در هر کلاسه تعداد دو اصله درخت که بیشترین و کمترین بذر را تولید نموده، انتخاب گردید. برای بررسی ارتباط خصوصیات فیزیکی، شیمیایی خاک و عناصر غذایی در برگ، با میزان تولید بذر درختان انتخاب شده، نسبت به حفر پروفیل خاک و جمع آوری برگ از تاج درخت اقدام شد. پس از انجام آزمایشات لازم و با استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی، نسبت به رسته بندی مهمترین مغیرهای رویشگاهی اقدام و مشخص شد که درختان با بذردهی زیاد با عناصر غذایی خاک، بافت متعادل خاک و مواد معدنی موجود در برگ (خصوصاً عنصر بر (B) که هم در خاک و هم در برگ وجود دارد) و همچنین شیب کم همبستگی بالایی نشان دادند. برعکس، درختانی با بذردهی کم با ویژگی هایی مانند شیب زیاد، عمق کم خاک و کمبود رطوبت و عناصر غذایی توصیف می شوند.}, keywords_fa = {بذر راش,تجزیه مولفه های اصلی,جنگل خیرود کنار,عناصر غذایی,عوامل بوم شناختی}, url = {https://ijnr.ut.ac.ir/article_13064.html}, eprint = {https://ijnr.ut.ac.ir/article_13064_26754ba740bb948ccd93f24eef2dc12e.pdf} }